Format & Utfall

Innan man sätter igång med att utforma själva innehållet i den trycksak man ska producera behöver man vara på det klara med vilket format man ska använda. Är det en affisch som ska göras finns det vissa saker att ta hänsyn till jämfört om du ska göra en mindre trycksak.

Läs mer

Vi förutsätter att du som ska formge använder något program i Adobe-serien, förslagsvis InDesign som är absolut bäst på marknaden när det kommer till att designa trycksaker. När du arbetar i InDesign och ska börja ta fram en trycksak är det framförallt två stycken inställningar som man ofta missar och får ångra senare i processen.

  • Börja med att ställa in format, det vill säga hur det slutgiltiga resultatet ska se ut. Om du ska göra en folder med 6 sidor i A5 ställer du in just det. Inte speciellt komplicerat, det svåraste är att komma ihåg att göra det.
  • Utfall är den överlägset vanligaste saken som man missar när man ska sätta igång med en trycksak. När du skapar dokumentet klickar du på ”mer” och väl där väljer du 4–5 mm. Anledningen till att man inte ska glömma bort att ställa in utfallet är att när tryckeriet skär i pappret behövs några millimeters marginal och för att färgen på trycksaken ska nå hela vägen ut i kanterna. Det är precis samma sak om man arbetar i andra material än papper. Om man tittar på professionella grafiska tryck som till exempel Joy Zandéns kollektioner så ser man tydligt att kantlinjerna är tydligt planerade.