Populära program

När man ska göra en trycksak behöver du använda ett program som är gjort för ändamålet. De vanligaste programmen att använda är från Adobe, här är de vanligaste Adobe programmen.

Läs mer

Adobe InDesign tidigare Adobe Pagemaker är ett program som används för layout/ombrytning. InDesign är marknadsledande och är det absolut bästa verktyget för att producera trycksaker.

Photoshop är ett bildbehandlingsprogram som funnits sedan 1990 och används av flera miljoner professionella och amatörer som redigerar bilder. Photoshop är världens bästa och mest använda bildredigeringsprogram.

Illustrator är som namnet antyder ett illustrationsprogram som används främst av professionella grafiker och illustratörer. Programmet är perfekt för att skapa ikoner, logotyper, typografi och komplexa illustrationer.

Det går självklart att producera trycksaker i andra program, men för bästa resultat är helt klart Adobe programmen och framförallt InDesign allra bäst. Adobes program går att köpa digitalt.

Gratisprogram

Har man inte möjligheten eller ekonomin att använda ett Adobeprogram finns det vissa program som man i nödfall kan producera trycksaker i. Även om det inte är något vi rekommenderar. Här är tre stycken program som är gratis att använda.

Fungerar till alla operativsystem, men är också tillgängligt som webb-verktyg. Vectr är främst till för att skapa vectorgrafiska bilder men fungerar också för att designa logotyper, illustrationer och hemside-designer.

Pixlr kallar sig själva för världens mest populära webb-baserade redigeringsverktyg vilket mycket väl kan stämma. Om du har erfarenhet av Adobe Photoshop så kommer du inte ha några problem med att lära dig Pixlr. Om man inte ska använda photoshop är detta det näst bästa alternativet.

Sumopaint är ett väldigt bra webb-baserat bildbehandlingsprogram. Här får du nästan alla funktioner som Adobe Photoshop erbjuder. Om du tycker om programmet kan du köpa pro-versionen för ungefär 200 kronor. Väldigt billigt för ett bra redigeringsprogram.